dinsdag 30 december 2014

Havermout - het recept

In Trim Healthy Mama staat een recept dat lijkt op onderstaand recept, behalve dan dat er geen hoeveelheden worden gegeven, en dat vind ik niet prettig werken. Onderstaand recept komt uit het boek Nourishing Traditions. De portie is niet erg groot, maar wel voedzaam.
Zelf maak ik de helft van dit recept, dus 2 porties, en eet dit helemaal. Kan prima binnen de grenzen van een E-maaltijd, zelfs met toegevoegde palmsuiker,  maar die doe ik er zelf niet bij!

Havermout (4 porties)

1 cup* havermout in vlokken of gebroken graankorrels (de 'echte', niet een instantversie!) - 1 cup warm water plus 2 eetlepels wei, yoghurt, citroensap, kefir of karnemelk** - snufje zeezout - 1 cup water - 1 el lijnzaad (optioneel)

Het is het best om havermout een nacht lang of zelfs langer te weken. Eenmaal geweekt, is de havermout met 5 minuten koken gaar - een echt 'fast food'. 
Meng de havermout met het warme water en het zuur, dek af en laat minimaal 7 uur op een warme plaats staan (24 uur mag ook). 
Breng een cup water aan de kook, voeg het zout toe. Voeg de gewelde havermout met het weekwater toe en breng weer aan de kook. Doe een deksel op de pan, zet het vuur laag en laat 5 minuten doorkoken. Maal intussen het lijnzaad. Meng het lijnzaad met de gare havermout en laat nog een paar minuten staan. Serveer met boter of room (NT) of 1 theelepel kokosolie per portie (THM).

Zoetmiddel naar keuze. NT adviseert oersuiker, dadelsuiker, maple syrup of honing. THM gebruikt stevia en/of erythritol. Alles met weer een andere glycemische lading. Zelf gebruikte ik 1 eetlepel palmsuiker = 6 gram = een glycemische lading van 2.

Relevante voedingsinformatie per portie ongezoet: 12 g kh, glycemische lading 7. 
Met 1 eetlepel palmsuiker: 18 g kh, glycemische lading 9.


* 1 Amerikaanse cup = 240 ml. Je kunt maatbekers van 1, 1/2, 1/3 en 1/4 cup kopen.
** Wei is het geelachtige water dat soms bovenop yoghurt ligt. Je kunt het zelf maken door wat yoghurt te laten uitlekken door een stuk dunne stof. In het recept van THM wordt in plaats van wei appelazijn (of kefir) gebruikt. Er wordt tijdens het koken vanille en kaneel aan de havermout toegevoegd. 

Extra toevoegingen:
THM suggereert eiwitpoeder om eiwitten toe te voegen. Je kunt ook verse aardbeien of verse dan wel bevroren bessen toevoegen aan de hete pap, niet meekoken. Voor kinderen suggereren ze boter, honing, rozijnen en/of kokosvlokken, en een toevoeging van melk.
NT  suggereert zelfgemaakte abrikozenjam, gehakte knapperige noten, of gedroogd en gezoet kokosnootvlees. Hiervoor staan in het boek recepten.

Geen opmerkingen: