dinsdag 16 december 2014

Samenvatting Trim Healthy Mama - hoofdstuk 6: bijbelse waarheden

Pearl en Serene (de auteurs van het boek) zijn christenen. Zij erkennen de bijbel als het gezaghebbende woord van God en hebben zich (uiteindelijk) laten leiden door wat er in de bijbel over voeding geschreven staat. Interessant! Slim ook, want 'wij willen geen voedselgoeroes zijn die je moet volgen. Als dat zo zou zijn, is dit plan alleen maar een hype en je zult uiteindelijk terugkeren naar je oorspronkelijke levensstijl'. Zo is dat!

De bijbel maakt heel duidelijk dat we alle voedselgroepen mogen (moeten) eten: vetten, eiwitten en koolhydraten. Pearl en Serene gebruiken de volgende bijbelteksten:

  • Deut. 32:13 en 14: de opbrengst van het veld, dus granen en groente, honing, dus glucose, olie, boter, melk, dus zuivel, vlees en wijn, dus fruit). In het cursief de interpretatie van Pearl en Serene.
  • Deut. 14:4 e.v.: dit zijn de dieren die gij eten moogt (in het Engels: die gij eten zult): een hele lijst met reine dieren. Op grond van dit vers zijn Pearl en Serene afgestapt van hun vegetarische levensstijl!
  • In Exodus 12 gebiedt God de Israëlieten om een heel lam te eten voordat ze op reis door de woestijn gaan. Er was geen alternatief, zoals tofu. Ook zei Hij niet: eet een grote pan groentesoep om je voor te bereiden op een zware reis. Hij gaf hen het beste voor hun lichaam: lamsvlees.
  • Jezus vertelt in het verhaal van de verloren zoon dat het gemeste kalf werd geslacht. Vlees eten hoort dus bij feestelijkheden.
  • In de bijbel wordt vaak verhaald van gekookt of gebraden vlees (er zijn ook stromingen die propageren dat we alles rauw moeten eten, zelfs vlees).
  • Toen de Here zelf bij Abraham op bezoek kwam, gaf Abraham Hem te eten: koeken van meel, vlees, melk en boter (Gen. 18). Volgens Serene en Pearl is er grote kans dat de melk aangezuurd was, omdat er in die tijd nog geen koeling bestond.
In dit hoofdstuk (16 bladzijden) worden de gezonde eigenschappen van deze voedingsmiddelen extra belicht. Dat het allemaal gezond is, wil nog niet zeggen dat het goed is om alles in één maaltijd te nuttigen, en al helemaal niet als je wilt afvallen. De mensen in de tijd van de bijbel hadden misschien ook niet zulke gewichtsproblemen?
Bovenstaande teksten zijn ook een antwoord op het paleo-dieet, vooral waar het brood/granen en zuivel betreft.

Misschien snap je al waar mijn vraagtekens bij Pearl en Serene in dit hoofdstuk staan: de interpretatie van de eerst genoemde tekst. Zij keuren het gebruik van honing en gewone melk af, en interpreteren 'wijn' als 'fruit', hoewel ze niet tegen een wijntje op z'n tijd zijn. Ik kan me niet voorstellen dat men in de tijd van de bijbel nooit volle verse melk dronk, en als de bijbel honing noemt (niet alleen hier maar op veel meer plaatsen), waarom die dan schrappen?
NB Pearl en Serene keuren het gebruik van honing en gewone melk wel goed voor kinderen in de groei, en voor zwangere vrouwen tot op zekere hoogte. Dus bovenstaande geldt vooral voor mensen die willen afvallen!

De volgende keer uitleg over de S en de E - tenminste: een start daarmee.

1 opmerking:

Anoniem zei

Zijn toch lastige dingen hè?
In Genesis leefden mens en dier náást elkaar en aten de mensen geen dieren. Maar door de zondeval is dat veranderd natuurlijk. En dan staat er...in Openbaringen meen ik, dat alles weer zal worden zoals het bedoeld is als Hij terugkomt. Dus dan gaan we weer naar veganistisch waarschijnlijk? Maar nu hebben we dus inderdaad ook goede dierlijke producten nodig. Waaronder verse rauwe melk en honing lijkt me.