woensdag 17 december 2014

Samenvatting Trim Healthy Mama: hoofdstuk 7 en 8: S-maaltijden

Hoofdstuk 7 is een kleine introductie op het vervolg en geeft een basisregel:

Combineer geen grote hoeveelheden vetten en koolhydraten in één maaltijd, tenzij je op gewicht wilt blijven of wilt aankomen.

Hoofdstuk 8 gaat over de S-maaltijden: de satisfying maaltijden met vet en eiwitten (en groente natuurlijk). Dit zijn zeer voedzame maaltijden, en je kunt er altijd ook nog een dessert aan toevoegen.
Een S-maaltijd bestaat uit eiwitten, vetten en een heel klein beetje koolhydraten, bijv. wat bessen. Als je je doel nadert, kun je langzaamaan wat meer koolhydraten toevoegen.

Alle groenten die geen zetmeel bevatten, horen thuis in een S-maaltijd. Zetmeel betekent koolhydraten, dus hier geen mais, maar ook geen aardappels, ook geen zoete. Wortels worden ook uitgebannen uit de S-zone. De groenten die overblijven, zijn allemaal groenten die minder dan  ongeveer 6 g koolhydraten per portie opleveren, en dat is prima bij een S-maaltijd. Groene bladgroentes hebben zelfs een belachelijk laag koolhydraatgehalte. Ze kunnen rustig worden gemengd met een gekochte dressing, let er dan op dat die  bij voorkeur niet meer dan 1 g koolhydraten per portie bevat.
Serene en Pearl bevelen kokosolie, boter en rode palmolie aan om in te bakken, en olijfolie als je bakt bij lage temperatuur, of in dressings.

Je kunt bij S-maaltijden (of bij S-snacks) prima noten en zaden/pitten eten, maar je moet dit nooit overdrijven (let op: amandelmeel, waarmee heel veel gebakken wordt, is natuurlijk ook gewoon van noten gemaakt).

In het boek staat een lijst van alle 'toegestane' voeding bij de S-maaltijden. Deze heb ik overgenomen op de pagina 'Over S, E, FP en co'.

Voor de volledigheid (dit komt later in het boek maar ik zet het er hier vast bij): Een goede S-maaltijd bestaat uit de goede vetten (minstens 5 gram), eiwitten en een beetje koolhydraten (maximaal 10 gram).

NB vezels zorgen voor een lagere glycemische index. In Amerikaanse voedingswaardetabellen wordt dit anders berekend dan in Europese. Daarom kun je in Amerikaanse recepten het aantal vezels van het aantal koolhydraten aftrekken, in Nederlandse recepten is dat niet altijd zeker. Ik ga dat nog uitzoeken.

Ik gebruik wel olijfolie, de bakvariant, om in te bakken omdat ik heb gelezen dat de olijfolie daar prima tegen kan, mits het de goede soort is en buiten invloed van licht bewaard is.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Dankje voor de uitleg, goed dat je erbij zet dat je de vezels vd kh af kan trekken!

Karien zei

Je ziet in sommige recepten ook staan: netto koolhydraten (ik heb ze het meest in het Engels gezien). Jammer genoeg kun je niet altijd de hoeveelheid vezels van een bepaald ingrediënt vinden...
Vezels laten de bloedsuiker minder snel stijgen en verlagen dus de glycemische index van het eten.