vrijdag 19 december 2014

Samenvatting Trim Healthy Mama: hoofdstuk 10: S helper, Crossover en FP

S helper

De S helper is een S-maaltijd met een kleine hoeveelheid extra koolhydraten toegevoegd, die je kunt inzetten als je op gewicht begint te komen. Het voegt wat meer koolhydraten toe, maar niet zoveel als de Crossover (combi), zie hieronder. Je gewichtsverlies zal hiermee minder snel gaan dan met alleen een S-maaltijd, maar waarschijnlijk gaat het dan op een laag pitje toch door. Een voorbeeld van een S-maaltijd is roerei met worst en een sneetje toast met boter. 
De porties zetmeelrijke voeding die je toevoegt aan een S-maaltijd, zijn een kwart tot een halve cup groot, of een kleine hoeveelheid fruit, zoals een halve appel. 

Je zet de S helper in als je al lekker aan het afvallen bent (behalve als je zwanger bent of voedt, dan is het verstandiger om hier gelijk mee te beginnen). Meestal duurt het een paar maanden voordat je op dit punt bent. 

Voer de S helper langzaam in: steeds een klein beetje extra koolhydraten.

Serene en Pearl leggen de nadruk op quinoa en een peulvrucht genaamd chana dahl (of chana dal), dat zijn jonge kikkererwten op de spliterwtenmanier, dus zonder vliesje en in twee helften. Deze twee bronnen van koolhydraten hebben een zeer lage glycemische index. (Persoonlijk vind ik quinoa erg duur, en chana dahl heb ik niet in de winkel gezien).

Als je last hebt van hypoglycemie (lage bloedsuikers), is het verstandig om direct te beginnen met S helper maaltijden in plaats van S-maaltijden.

S helper porties bevatten niet meer dan 15 gram koolhydraten netto.

Crossover (combi)

Een crossover oftewel combimaaltijd betekent heel eenvoudig dat je de S- en de E-maaltijd met elkaar combineert. Je eet dus eiwitten, vetten en tot 45 g koolhydraten in één maaltijd. Dit betekent voor de meeste mensen dat ze geen gewicht verliezen, maar ook niet aankomen, en deze maaltijden zijn dus prima te gebruiken als je op gewicht bent!

Je moet voor jezelf uitvinden hoeveel maaltijden per dag of per week je als combimaaltijd wilt gebruiken, als je eenmaal op gewicht bent. Vergeet nooit om voldoende eiwitten toe te voegen aan elke maaltijd.

Fuel Pull (FP-maaltijden)

Helaas heb ik hier geen perfecte vertaling voor. Het is een neutrale maaltijd, die minder dan 5 gram vet bevat, én minder dan 10 gram koolhydraten. Daarbij past een FP-maaltijd zowel bij de S- als bij de E-maaltijden, FP-desserts kunnen dus altijd. Ideaal is om een FP-snack te eten als je minder dan 3 uur van je volgende maaltijd verwijderd bent, en je wilt toch wat eten. Op die manier botst de snack in geen geval met de volgende maaltijd! 
Een S- of E-maaltijd vervangen door een FP-maaltijd zorgt voor sneller gewichtsverlies, maar het wordt afgeraden om uitsluitend FP-maaltijden te eten, omdat je dan een tekort krijgt aan goede vetten en koolhydraten. 
Als je een maand of drie op weg bent en de weegschaal krijgt dat maar niet in de gaten (je valt niet af), dan kun je FP-maaltijden of zelfs FP-dagen inzetten, hoe je dat doet wordt beschreven in hoofdstuk 28.

Als je een tijd met het plan bezig bent, en je raakt gewend aan de termen, is het (waarschijnlijk) eenvoudig om van veel S- of E-maaltijden een FP-maaltijd te maken, simpelweg door bijvoorbeeld vette vleessoorten te vervangen door magere of de hoeveelheid koolhydraten te verminderen. Groente kun je daarbij altijd naar hartelust eten (behalve wortels).

Onderaan het hoofdstuk wordt een lange lijst gegeven met dingen die je goed voor een FP-maaltijd kunt gebruiken. Dit zijn veel typisch Amerikaanse dingen, die je hier niet of heel moeilijk kunt kopen, zoals Joseph's pita of lavash, maar ook glucomannan poeder, eiwitpoeder, eiwitten etc. Ik geef ze hier niet weer, maar ze komen in de recepten t.z.t. terug.


Geen opmerkingen: