donderdag 29 januari 2015

Havermoutpannenkoekjes (E)

De rest van het gezin at pannenkoeken, ik wilde wel eens proberen om pannenkoekjes te bakken met havermout. In het boek staat een recept, maar ik deed het vanwege de haast gewoon een beetje op gevoel, en heel simpel:

Maal een halve cup havermout in de koffiemolen, laat een hele dag (of nacht) weken in net zoveel water met wat wei of appelazijn tot het beslagdikte heeft.
Voeg een eiwit toe en evt. een snufje zout (de dooier van het ei ging door het beslag van de anderen) en bak kleine pannenkoekjes ervan.

Met een beetje palmsuiker komt het toch in de buurt van de 'echte', al kun je goed proeven dat het geen gewoon meel is. Wat mij op het idee brengt om de volgende keer speltmeel te gebruiken. Waarom niet?

Het recept uit het boek gebruikt behalve gemalen havermout en eiwit ook nog magere kwark, bakpoeder en zoetmiddel. En in dit recept wordt de havermout niet geweekt van tevoren, wat ik apart vind, omdat de auteurs van het boek wel voorstander zijn van het goed voorbehandelen van granen die fytinezuur bevatten!

Geen opmerkingen: