zaterdag 28 februari 2015

Samenvatting The Alternate Day Diet van dr. Johnson - hoofdstuk 4

Dit hoofdstuk is gewijd aan een studie met astma-patiënten. Dr. Johnson, die eigenlijk plastisch chirurg is, had een patiënte die hij niet kon opereren vanwege haar gewicht. Ze was astma-patiënte en gebruikte drie verschillende medicijnen, die ze twee keer per dag nodig had. Ze vroeg dr. Johnson of hij een methode wist om af te vallen, zodat zij geopereerd kon worden. Hij vertelde haar over zijn eigen bedachte om-de-dag-dieet, en ze besloot dit te proberen. Haar bloedwaardes werden gemeten en ze ging van start.
Na drie weken hoefde ze haar medicijnen nog maar één keer per dag te gebruiken, en na zes weken helemaal niet meer. Dr. Johnson en ook haar eigen longarts waren stomverbaasd. Hoewel ze wat was afgevallen, was alleen haar gewichtsverlies niet significant genoeg voor haar verbeterde gezondheid.
Bovendien had ze pre-diabetes, zodat haar bloedwaardes (insulineniveau) werden gemeten. Deze waardes begonnen na acht weken aan een constante daling, die over een periode van vier maanden doorging van eerst 30 micro-units per milliliter tot 1 micro-unit, ook al stabiliseerde haar gewicht zich al eerder.
Deze mevrouw vertrouwde dr. Johnson op een gegeven moment toe dat ze op haar 'vastendagen' niet meer 20% van het normale at, maar eerder 30 of 35%. Dit had dus niet geresulteerd in slechtere bloedwaardes.
Na acht maanden kreeg deze mevrouw een ernstige aanval van astma. Ze belde dr. Johnson en biechtte op dat ze had willen uitproberen of het echt aan haar dieet lag dat ze geen last meer had van haar astma. Drie weken daarvoor was ze helemaal van haar dieet afgestapt. Nu was ze overtuigd, ze begon weer met het dieet en werd weer gezond.

Nu was dr. Johnsons interesse helemaal gewekt. Hij besloot het dieet op een wetenschappelijke manier te gaan testen in een groep van tien astma-patiënten met overgewicht. Deze groep mensen kregen om de dag een maaltijdshake van 320 calorieën voor de vrouwen en 380 calorieën voor de mannen, en ze kregen de instructie om op de andere dagen "te eten tot ze verzadigd waren".
Eén testpersoon viel uit de boot doordat ze op de vastendagen ook ander voedsel at. De rest hield zich aan het schema, en rapporteerde een verhoogd energieniveau op de vastendagen, dat duurde tot aan het eind van de studie. Elke twee uur moesten ze noteren hoe erg hun hongergevoel was: weliswaar hadden ze op de vastendagen een groter hongergevoel dan op de eet-dagen, maar het verschil hiertussen was 0.4 op een schaal van 1 tot 10.

Het is niet verwonderlijk dat de rest van het hoofdstuk verschillende positieve resultaten laat zien van dit onderzoek - en geen negatieve. Veel mensen die een dergelijk dieet doen, hebben een verhoogd energieniveau en zijn helderder in hun hoofd.

Het voert te ver om alles hier te herhalen, maar ik zou het best willen. Het is allemaal zo bere-interessant. Juist omdat de verbetering zo snel intreedt, en niet alleen op het gebied van de ziekte waar mensen last van hebben, maar ook bijv. de insuline-gevoeligheid verbetert drastisch, reden waarom dr. Johnson suggereert dat dit dieet een manier kan zijn om prediabetici te behandelen.

De laatste zin spreekt boekdelen: "Met andere woorden, ook u kunt gewicht verliezen, lichamelijk actiever worden, een beter humeur krijgen, slimmer worden, en, het belangrijkst, uw leven verlengen met het Alternate-Day dieet".

Geen opmerkingen: