zondag 1 maart 2015

Samenvatting The Alternate Day Diet van dr. Johnson - hoofdstuk 5

Dit hoofdstuk gaat over SIRT1 (sirtuïne), het gen dat door het vasten wordt geactiveerd, en dat voor alle gezondheidsvoordelen van het vasten verantwoordelijk is. Dit gen (of eiwit) is nog niet zo heel lang geleden ontdekt, en er wordt nog steeds volop onderzoek naar gedaan.

Het verhaal is nogal uitgebreid en bijzonder interessant, maar tegelijkertijd denk ik ook dat er nog steeds nieuw onderzoek wordt gedaan op dit gebied en het niet 'af' is. In elk geval komt het op mij zo over, dat de SIRT1 door het vasten wordt geactiveerd, en vooral het lichaam gezond maakt c.q. jong houdt (verouderingsprocessen tegengaat). Als je twee weken lang echt om de dag zeer weinig eet (tot 20% van je normale hoeveelheid), gaat je lichaam SIRT1 produceren, en de gezonde effecten daarvan blijven steeds langere tijd werkzaam. Dat wil ook zeggen dat als je op een gegeven moment één keer per vier of vijf dagen vast, je nog steeds de voordelen van SIRT1 hebt. Het zou werken bij ziektes als Alzheimer, diabetes type 2, astma etc. en het zou levensverlengend werken.

In dit hoofdstuk komt ook rode wijn om de hoek kijken. In blauwe druiven, en daarom ook in rode wijn, komt de stof resveratrol voor. Deze stof zet het lichaam ook aan om SIRT1 aan te maken.

Wat heeft SIRT1 met gewichtsverlies te maken? O.a. zorgt het ervoor dat vetopslag wordt tegengegaan doordat het een ander gen, PPAR-gamma genaamd, uitschakelt. Ook zorgt de SIRT1 in vetcellen ervoor dat het vet in de bloedbaan terechtkomt, waar het wordt gebruikt voor de verbranding.

Ik vind het allemaal heel interessant, vooral de gezondheidsvoordelen, maar aan de andere kant kom ik op internet ook mensen tegen die de onderzoeken van dr. Johnson vooringenomen vinden. En dat hij eenzijdige conclusies trekt uit onderzoeken van anderen. Hoe het ook zij, zolang ik afval en me goed voel, vind ik het voorlopig prima!


3 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi,
Hoe is het met afvallen? Lukt het nog? Ik ben sinds drie weken met het vastendieet van michael mosley bezig. Ik ben bijna 3 kilo afgevallen. Maar de dag na het vasten (minder dan 500 kcal) ben ik zo belabberd. Hoofdpijn, diarree, dizzy. Herken jij dat?

Karien zei

Ik denk dat dit nog wel komen kan van wat men ontgiften noemt. Ik heb dat in het begin ook gehad, maar nu al lang niet meer. Wat goed dat je met twee dagen vasten ook afvalt! Ik val maar langzaam af met om de dag vasten, maar ik geniet er wel van! Als je wilt weten hoe het mij vergaat, kun je op mijn facebookpagina (openbaar) kijken: eindelijk afvallen met het welles-nietes dieet

Anoniem zei

Bedankt voor je antwoord. Hopelijk stopt het bij mij ook snel. Heb je facebook pagina gevonden. Leuk om te lezen! Succes verder.