zaterdag 29 augustus 2015

Triumph over Disease by Fasting - door Jack Goldstein

"Ziektes overwinnen door vasten" - door Jack Goldstein.

Dit boek heb ik gedownload uit de files van een facebookgroep over vasten. Het is al geschreven in 1977 en vertelt het persoonlijke verhaal van een wanhopige arts die zich aan de laatste strohalm vastklampte.

In 1958 werd Jack Goldstein ziek. Het bleek colitis ulcerosa te zijn, een ziekte van de dikke darm die verwant is aan de ziekte van Crohn. De medische wereld kon niet beter doen dan hem een scala aan medicatie geven, die hem uiteindelijk niets of niet veel opleverden. Zes jaar later kreeg hij de keus tussen een stoma laten aanbrengen (en het zieke gedeelte van zijn darmen weg laten halen), of afwachten tot hij zou sterven.

Op dit moment kwam zijn vrouw iemand tegen die geholpen was door een organisatie die Natural Hygiene heette. Hoewel Jack zelf niet geloofde dat dit hem zou kunnen helpen, raakte zijn vrouw wel geïnteresseerd en begon te geloven dat dit hem zou kunnen redden. Ze heeft hem  net zolang bewerkt totdat hij de brochures begon te lezen. Natural Hygiene bestaat nog steeds trouwens.
Voor Jack duurde het maanden voordat hij de beslissing aandurfde om zich aan te melden bij de arts van Natural Hygiene. Niet zo gek, want hij was heel zwak en al sterk vermagerd. In eerste instantie werd hij om die reden zelfs afgewezen. Als je in zo'n toestand gaat vasten, kan het zijn dat je lichaam  dit niet aankan en het begeeft.

Bij Natural Hygiene laten ze de patiënten onder toezicht (dus in een kliniek) vasten op water alleen. Waarbij het belangrijk is dat er alleen gedronken wordt bij dorst, dat kan net zo goed een keer per twee dagen zijn als twee keer per dag, of vaker. Of minder vaak.
Jack heeft in zijn boek het dagboek gepubliceerd dat hij de tijd in de kliniek heeft bijgehouden. Elke dag zijn gewicht en de veranderingen die hij bij zichzelf kon waarnemen. Het is een lange weg geweest, van 42 dagen, en toen was hij weliswaar nog verder vermagerd, maar toch een heel stuk sterker en gezonder dan toen hij kwam. Ongelooflijk maar waar, het lichaam kon zichzelf helen, waar de hele batterij aan medische wetenschap had gefaald.

Hij was er echter nog niet. Geheel volgens de principes van Natural Hygiene is hij overgestapt op een totaal vegetarisch dieet (en benadrukt dit ook in het boek als advies voor iedereen), en is nog regelmatig teruggegaan voor een nieuwe kuur van vasten, wat in de loop van de tijd wel steeds vlotter ging. Op een gegeven moment deed hij het ook gewoon thuis.

Dramatisch om te lezen is hoe hij tevergeefs heeft geprobeerd om de medische wereld zijn verhaal te vertellen. Men stond er totaal  niet voor open en wat hij zei, werd als gevaarlijk betiteld. Niet zo gek dat watervasten nooit een algemeen middel voor talloze kwalen is geworden...

In de kliniek kwam Jack uiteraard in de loop van de jaren talloze medepatiënten tegen met allerlei ziektes. Hij heeft de meest uiteenlopende ziektes zien verdwijnen of sterk verbeteren, waaronder MS, allergieën, nierziektes, blindheid (deels genezen), nierstenen, vleesbomen in de baarmoeder, pijn en stijfheid in de gewrichten, ontsteking van de dunne darm, asthma, bepaalde vormen van diabetes, en dat is dan nog maar een greep uit de ervaringen en brieven die hij heeft gekregen.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Wat een interessante blog. Ik zie dat je al een tijdje niets hebt gepost, ga je er nog wel mee door? Groet Laura

Karien zei

Wie weet! Maar je kunt gelukkig zelf online ook veel waardevolle informatie vinden!